Έρπης Γεννητικών Οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι μία ιογενής νόσος που προσβάλλει το δέρμα ή τις βλεννογόνους των γεννητικών οργάνων.

Προκαλείται από δύο τύπους ιών, τον ερπητοϊό τύπου 1 (Herpes Simplex Virus 1, HSV-1) και τον ερπητοϊό τύπου 2 (Herpes Simplex Virus 2, HSV-2). Ο πρώτος είναι ο απλός έρπης που εκδηλώνεται στο στόμα (επιχείλιος έρπητας) και μεταδίδεται με το σάλιο ή το στοματικό έρωτα, ενώ ο δεύτερος συγκαταλέγεται στα αφροδίσια νοσήματα και προσβάλλει την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Εμφανίζεται και στα δύο φύλα αλλά κυρίως στις γυναίκες. Όταν μια γυναίκα είναι έγκυος, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, διότι μπορεί να μεταφέρει τον ιό στο νεογνό κατά τον τοκετό.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η εκδήλωση του έρπητα των γεννητικών οργάνων περιλαμβάνει οίδημα, φυσαλίδες με υγρό και ερυθηματώδεις βλατίδες. Πολλές φορές ο φορέας νιώθει κνησμό, αίσθημα καύσου, καταβολή και παρουσιάζει πυρετό. Οι περιοχές που προσβάλλονται είναι ο κόλπος, τα χείλη του αιδοίου, το πέος, η βάλανος, το όσχεο ή περιοχή πέριξ των γεννητικών οργάνων, οι γλουτοί και οι μηροί.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα είναι πολύ ήπια ή δεν υπάρχουν καθόλου. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων γίνεται χορήγηση αντιερπητικών φαρμάκων που βοηθούν στη γρήγορη υποχώρησή τους.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων όπως και όλες οι ιογενείς νόσοι παραμένει στο σώμα σε λανθάνουσα κατάσταση και εμφανίζει εξάρσεις. Έτσι, ένα άτομο που εμφάνισε τον ιό κάποια στιγμή της ζωής του συνεχίζει να είναι φορέας ακόμα και όταν δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση το προφυλακτικό προλαμβάνει σε σημαντικό ποσοστό τη μετάδοση του.

ΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ





  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παρέχοντάς μας αυτές τις πληροφορίες, συναινείτε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

English English Greek Greek