Ατοπική Δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μία χρόνια, φλεγμονώδης και υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, γνωστή και ως έκζεμα. Προσβάλλει και τα δύο φύλα αλλά κυρίως τα παιδιά σε ποσοστό 10%-25%.

Τα αίτια της ατοπικής δερματίτιδας δεν έχουν προσδιοριστεί πλήρως διότι είναι συνδιασμός γενετικής προδιάθεσης, περιβαλλοντικών παραγόντων, διαταραχής ανοσολογικού συστήματος και δερματικού φραγμού.

Όταν κάποιος από τους γονείς εμφανίσει ατοπική δερματίτιδα τότε κατά 55% θα νοσήσει και το παιδί. Όταν νοσούν και οι δύο γονείς τότε το ποσοστό ανεβαίνει σημαντικά. Στην Ελλάδα το ποσοστό των ατόμων που πάσχουν από εκζέματα είναι περίπου 10%.

ΠΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Στα παιδιά ξεκινάει από το πρόσωπο και στη συνέχεια μπορεί να επεκταθεί στα χέρια και στα πόδια. Συνήθως όμως υποχωρεί μεγαλώνοντας.

Στους ενήλικες παρατηρείται κυρίως στους αγκώνες, τα χέρια, το λαιμό, πίσω από τα γόνατα ή τους αστραγάλους. Εκδηλώνεται με ξηρότητα του δέρματος και εξανθήματα όπως ερύθημα, οίδημα, φυσσαλίδες ή εκζεματοειδείς ουλές.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΤΟΠΙΚΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑΣ

Για να αξιολογηθεί η σοβαρότητα της ατοπικής δερματίτιδας χρησιμοποιείται το SCORAD. Η θεραπεία για την αντιμετώπιση της γίνεται με τοπική αγωγή ενυδατικών ώστε να υποχωρήσει η ξηρότητα του δέρματος και αντιβιοτικών σε περίπτωση επιμολύνσεων.

Τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν τη σταφυλοκοκκική λοίμωξη. Ωστόσο, στην οξεία φάση της ατοπικής δερματίτιδας προτείνεται συστηματική αγωγή με συνδυασμό αντιισταμινικών, αντιβιοτικών και τοπικών αναστολέων της καλσινευρίνης ή κορτικοστεροειδών.

ΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ





  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παρέχοντάς μας αυτές τις πληροφορίες, συναινείτε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

English English Greek Greek