Γυροειδής Αλωπεκία

Η γυροειδής αλωπεκία είναι ένα νόσημα που προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας. Εμφανίζεται και στα δύο φύλα, σε οποιαδήποτε έντριχη περιοχή, αλλά το 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής.

Παρατηρείται πτώση των τριχών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και σε συγκεκριμένα σημεία. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να πέσουν ακόμα και όλα τα μαλλιά.

Οι λόγοι εμφάνισης της δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως για αυτό και θεωρείται ένα αυτοάνοσο νόσημα. Σύγχρονες μελέτες δείχνουν πως είναι μία φλεγμονώδης νόσος. Η γυροειδής αλωπεκία μπορεί να υποχωρήσει μόνη της μετά από μερικούς μήνες. Ωστόσο, η εμφάνιση της έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία των ασθενών και πολλές φορές η αντιμετώπιση της θεωρείται απαραίτητη.

ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ

Οι βλάβες που δημιουργεί η γυροειδής αλωπεκία είναι μικρές, στρογγυλές ή ωοειδείς άτριχες πλάκες γύρω από τις οποίες οι τρίχες είναι πολύ λεπτές και έχουν το σχήμα του θαυμαστικού.

Το δέρμα παραμένει φυσιολογικό και δεν παρουσιάζει συμπτώματα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αναφερθεί κνησμός και αίσθημα καύσου πριν από την πτώση των τριχών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΥΡΟΕΙΔΟΥΣ ΑΛΩΠΕΚΙΑΣ

Η θεραπεία της εξαρτάται από την σοβαρότητα και την έκταση του προβλήματος. Όταν ο ασθενής παρουσιάζει λίγες και μικρές βλάβες τότε προβαίνουμε σε ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών, τοπική ανοσοθεραπεία, φωτοχημειοθεραπεία ή τοπική αγωγή με κορτικοστεροειδές ανθραλίνη, ρετινοϊκό οξύ ή μινοξιδίλη.

Όλα τα παραπάνω βοηθούν σημαντικά το πρόβλημα, όμως σε περίπτωση ολικής αλωπεκίας τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και καταφεύγουμε σε εναλλακτικές θεραπείες με χορήγηση κυκλοσπορίνης.

Τέλος, για την πλήρη αποκατάσταση των τριχών η μεταμόσχευση μαλλιών αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση.

ΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ





  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παρέχοντάς μας αυτές τις πληροφορίες, συναινείτε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

English English Greek Greek