Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα οφείλονται στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και προσβάλλουν τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα. Αποτελούν το πιο συχνό αφροδίσιο νόσημα, καθώς τα τελευταία χρόνια η μετάδοση της νόσου έχει αυξηθεί σημαντικά. Εμφανίζονται και στα δύο φύλα, συνήθως σε άτομα ηλικίας 18-35 ετών. Εκτιμάται ότι το 70% των ενεργών σεξουαλικά ατόμων θα προσβληθεί κάποια στιγμή από τον ιό.

Οι περιοχές που προσβάλλονται από τον HPV είναι κυρίως τα γεννητικά όργανα και ο πρωκτός. Τα κονδυλώματα μπορεί να επεκταθούν και στον εσωτερικό δακτύλιο του πρωκτού, στην ουρήθρα, το όσχεο, τη βουβωνική χώρα, τον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Πολύ σπάνια εκδηλώνονται στο στόμα και στα χέρια.

Εμφανίζονται ως μικρές θηλωματώδεις βλάβες που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Το μέγεθος τους ποικίλλει και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 12 εκ. Συνήθως δεν εμφανίζουν κάποιο σύμπτωμα, ωστόσο υπάρχει περίπτωση να προκαλέσουν κνησμό ή αίσθημα καύσου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η εκδήλωση των κονδυλωμάτων μπορεί να γίνει αρκετό καιρό μετά την μόλυνση, παρ’ όλα ο ιός υπάρχει και μπορεί να προσβάλλει και άλλα άτομα, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ΗPV ιού είναι η σεξουαλική επαφή και η άμεση επαφή με σημεία του δέρματος που παρουσιάζουν βλάβες.

Το προφυλακτικό προλαμβάνει τη μόλυνση, αλλά δυστυχώς δεν καλύπτει τα σημεία πέριξ των γεννητικών οργάνων. Άτομα με HIV είναι πιο ευάλωτα στη νόσο και παρουσιάζουν πιο έντονα συμπτώματα. Σε περίπτωση εγκυμοσύνης όπου η μητέρα παρουσιάζει βλάβες γίνεται καισαρική, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση του νεογνού.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΟΝΔΥΛωΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ

O HPV δεν θεραπεύεται πλήρως αλλά παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα κατάσταση. Μάλιστα στις νεαρές ηλικίες ο οργανισμός μπορεί να καταπολεμήσει από μόνος του τον ιό και να μην εκδηλωθεί ποτέ. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η αντιμετώπιση των βλαβών ώστε να αποφευχθεί η εξέλιξη και η μετάδοση του.

Οι μέθοδοι καταπολέμησης των εξωτερικών κονδυλωμάτων είναι η τοπική αγωγή φαρμάκων, η διαθερμοπηξία, η κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο και η χρήση laser. Μέχρι τώρα η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι εκείνη με τη χρήση Laser CO2 καθώς και η τεχνολογία εστιασμένου φάσματος (SWT), το οποίο δρα στοχευμένα πάνω στις βλάβες, δεν επηρεάζει τους γύρω ιστούς του δέρματος, δεν αφήνει ουλές και δεν παρουσιάζει υποτροπές. Τα μηχανήματα laser CO2 και Nordly’s Ellipse, με τα οποία κάνει τη θεραπεία η ιατρός, είναι ασφαλή και πιστοποιημένα, της εταιρίας Candela .

Η κλινική εικόνα των εξωτερικών κονδυλωμάτων μοιάζει πολύ με αυτή της μολυσματικής τερμίνθου και των θηλωμάτων. Ο κατάλληλος ιατρός για τη διάγνωση τους είναι ο δερματολόγος και ο χρόνος επώασης τους ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Ο μόνος τρόπος αποφυγής της μόλυνσης είναι η αποχή από τη σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, κάποια μέτρα πρόληψης αποτελούν η χρήση προφυλακτικού, η αποφυγή εναλλαγής πολλών συντρόφων, το τακτικό τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες και ο προληπτικός έλεγχος από έμπειρο δερματολόγο.

ΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παρέχοντάς μας αυτές τις πληροφορίες, συναινείτε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

English English Greek Greek