Κνίδωση

Η κνίδωση είναι μία αλλεργική αντίδραση του δέρματος που εκδηλώνεται με εξανθήματα (πομφοί). Συνοδεύεται από κνησμό αλλά μπορεί να προκαλέσει επίσης καύσο ή άλγος.

ΕΙΔΗ ΚΝΙΔΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ

Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια κνίδωση. Στην οξεία κνίδωση τα εξανθήματα διαρκούν μερικές μόλις ώρες και συνήθως υποχωρούν μετά από λίγες ημέρες, σε αντίθεση με την χρόνια κνίδωση όπου τα εξανθήματα διαρκούν αρκετές εβδομάδες και μπορεί να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα αίτια της κνίδωσης μπορεί να είναι αλλεργιογόνα, δηλαδή εξωτερικοί παράγοντες, τροφές, τσιμπήματα εντόμων, φάρμακα, ψυχολογικοί παράγοντες ή να αποτελούν εκδήλωση κάποιου άλλου νοσήματος. Στην χρόνια κνίδωση τα αίτια είναι δύσκολο να εντοπιστούν πλήρως και συνήθως καταλήγουμε να θεωρούμε το άγχος ως τον πιο βασικό παράγοντα. Ο κνησμός είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα εξανθήματα διαρκούν πάνω από 6 μήνες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ / ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΝΙΔΩΣΗΣ

Λόγω του κνησμού επηρεάζεται σημαντικά η ζωή των ατόμων και έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία τους. Για την αντιμετώπιση της κνίδωσης είναι σημαντικό να εντοπιστούν τα αίτια που την προκαλούν. Αυτό επιτυγχάνεται με λεπτομερή εξέταση του ιστορικού του ασθενή και με εργαστηριακές εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί κάποια άλλη πάθηση που θα μπορούσε να συμβάλλει σε αυτό. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις τα αίτια είναι δύσκολο να εντοπιστούν διότι οφείλονται σε συναισθηματικούς παράγοντες.

Η θεραπεία για την κνίδωση περιλαμβάνει χορήγηση αντιισταμινικών χαπιών, ακόμα και κορτιζόνης σε σοβαρές περιπτώσεις. Σε όλους τους ασθενείς προτείνεται η αποφυγή σωματικής και ψυχικής έντασης.

ΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παρέχοντάς μας αυτές τις πληροφορίες, συναινείτε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

English English Greek Greek