Ακμή

Η ακμή αποτελεί μία από τις πιο συχνές νόσους του δέρματος και προσβάλλει το μεγαλύτερο ποσοστό των εφήβων. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και σε ενήλικες σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής τους.

Η κοινή ακμή είναι μία φλεγμονώδης νόσος του τριχοσμηγματογόνου θυλάκου και μπορεί να συνοδεύεται από φλεγμονώδεις βλάβες όπως βλατίδες, φαγέσωρες, φλύκταινες και οζίδια. Σε περίπτωση κυστών, η ακμή θεωρείται πιο σοβαρή και ονομάζεται κυστική.

Οι περιοχές που εμφανίζουν ακμή είναι πλούσιες σε σμηγματογόνους αδένες όπως το άνω τμήμα του κορμού (στήθος, ώμοι, πλάτη) και το πρόσωπο.

Έχει διαπιστωθεί πως η έκθεση σε ποικίλους παράγοντες ευνοεί την ανάπτυξη της ακμής. Ειδικότερα, το στρες, οι κακές διατροφικές συνήθειες, η κληρονομικότητα, η χρήση ακατάλληλων καλλυντικών και καθαριστικών προσώπου είναι κάποιοι από αυτούς.

Μία από τις πιο σημαντικές αιτίες εμφάνισης της είναι τα αυξημένα επίπεδα των ορμονών όπως τα ανδρογόνα, τα οποία οδηγούν τους αδένες στην παραγωγή περισσότερου σμήγματος και κατά συνέπεια το δέρμα γίνεται περισσότερο λιπαρό και γεμίζει σπυράκια. Επιπλέον, όταν τα κερατινοκύτταρα πολλαπλασιάζονται, δημιουργούνται φλεγμονώδεις ή μη βλάβες. Το Propionibacterium acnes είναι ένας μικροοργανισμός που επηρεάζει το τριχοσμηγματογόνο θύλακα και δημιουργεί φλεγμονή. Τέλος, φλεγμονή μπορεί να δημιουργηθεί από διάφορα λιπίδια των σμηγματογόνων αδένων.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Πολλές φορές η εκδήλωση της ακμής συνοδεύεται από αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις για το άτομο. Έτσι, η θεραπεία της θα πρέπει να γίνει έγκαιρα για να αποφευχθούν πιθανές ουλές. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση από το δερματολόγο.

Στην ήπια ακμή γίνεται τοπική χρήση ρετινοειδών, αζελαϊκού οξέος ή υπεροξειδίου βενζοϋλίου (ΒPO). Αν η ακμή επιμένει τότε συνδιάζουμε τα τοπικά φάρμακα με χορήγηση αντιβιοτικών.

Στην κυστική και σοβαρή ακμή που αντιστέκεται στις απλές θεραπείες θα πρέπει να παρθούν πιο δραστικά μέτρα. Συγκεκριμένα, γίνεται χορήγηση ισοτρετινοϊνης. Η θεραπεία αυτή διαρκεί 5-8 μήνες και κατά τη διάρκεια της χρειάζονται εργαστηριακές εξετάσεις και παρακολούθηση από τον ιατρό κάθε μήνα. Ο ασθενής έχει στενή σχέση με το δερματολόγο το διάστημα αυτό ώστε με τη σωστή δοσολογία να απαλλαγεί οριστικά από τη νόσο.
Η θεραπεία με ισοτρετινοϊνη μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο πρόσωπο και κυρίως στα χείλη, αλλαγές στη διάθεση και αύξηση της χοληστερίνης, των τριγλυκερίδιων και των τρανσαμινασών.
Τέλος, σε περίπτωση εγκυμοσύνης υπάρχει περίπτωση τερατογένεσης για αυτό οι γυναίκες που ακολουθούν τη θεραπεία αυτή δε θα πρέπει να κυοφορήσουν κατά τη διάρκεια της καθώς και για δύο μήνες μετά τη διακοπή της.

Μία εναλλακτική μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν η ακμή αντιστέκεται σε όλα τα παραπάνω, είναι η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών που βοηθάει στη μείωση των ανδρογόνων. Μετά το τέλος της θεραπείας όμως τα ανδρογόνα επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα και μαζί τους η ακμή.

Για να αποφύγουμε τις μακροπρόθεσμες θεραπείες, καταφεύγουμε στο laser που καταπολεμά ακόμα και την πιο επίμονη ακμή σε μερικές μόνο συνεδρίες.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΚΜΗΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΜΑΣ

Στο ιατρείο μας, η θεραπεία της ακμής γίνεται με το πιο ασφαλές και αποτελεσματικό σύστημα τεχνολογίας εστιασμένου φάσματος (SWT), Nordly’s Ellipse της Candela.

Η θεραπεία Ellipse μειώνει την παροχή αίματος στο σμηγματογόνο αδένα, επιβραδύνοντας την παραγωγή σμήγματος. Το φως έχει επίσης την ικανότητα να σκοτώνει άμεσα μερικά βακτήρια P. acnes.
Για να γίνει αυτό, οι σύντομες και ασφαλείς ρίψεις Εστιασμένου Φάσματος κατευθύνονται στο δέρμα. Το σύστημα φιλτράρει το φως ώστε να τα μήκη κύματος που χρησιμοποιούνται να απορροφηθούν από την αιμοσφαιρίνη στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους σμηγματογόνους αδένες.

Μια τυπική θεραπεία απαιτεί συνολικά 4-5 συνεδρίες σε απόσταση μεταξύ τους ενός μήνα. Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου 30 λεπτά, δεν απαιτούνται αναισθητικές κρέμες και είναι πιθανόν να εμφανιστεί μια ήπια ερυθρότητα μετά τη θεραπεία.

Τα μέγιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε φλεγμονώδη ακμή, με πόνο, και αυξημένα σπυράκια. Η υπό θεραπεία περιοχή δεν θα πρέπει να είναι πρόσφατα μαυρισμένη από τον ήλιο.

ΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

  

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παρέχοντάς μας αυτές τις πληροφορίες, συναινείτε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.

English English Greek Greek